ABD Hazine Bakanlığı, yeni yayınlanan 132 sayfalık bir rapora göre, stablecoin’lerin yükselişiyle bağlantılı olarak kısa vadeli devlet tahvillerine yönelik artan bir talep tespit etti.
Hazine Borçlanma Danışma Komitesi için hazırlanan rapor, Bitcoin ve stablecoinler gibi dijital varlıkların daha geniş finansal manzara üzerindeki etkisini inceliyor.
Raporda Hazine, “stablecoin’lerdeki büyümenin kısa vadeli Hazine tahvillerine olan talepte mütevazı bir artışa yol açtığını” belirtti. Dijital varlık piyasasının, geleneksel varlıklara kıyasla hala nispeten küçük olmasına rağmen, son yıllarda önemli ölçüde büyüdüğünü kabul etti. “Dijital varlıklar küçük bir tabandan da olsa hızlı bir büyümeye tanık oldu” diyen Hazine Bakanlığı, bu büyümenin henüz Hazine tahvillerine olan talebin yerini almamış olsa da piyasayı başka şekillerde etkilediğini belirtti.
Bu eğilimin önemli bir örneği, piyasa değerine göre dünyanın en büyük stablecoin’i olan Tether. Tether’ın rezervlerinin önemli bir kısmını ABD Hazine tahvillerinde tuttuğu ve CEO Paolo Ardoino’nun şirketin Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya ve İspanya gibi ülkelerden daha fazla Hazine tahviline sahip olduğunu iddia ettiği bildiriliyor. Hazine’nin tahminlerine göre, şu anda yaklaşık 120 milyar dolarlık stablecoin teminatı Hazine tahvillerine yatırılmış durumda ve Tether bu toplamın 81 milyar dolarını oluşturuyor.
İlgili İçerik: Bitcoin'de Devasa "Altın Kesişim" Alarmı: Analiz Şirketi Açıkladı!
Şu an itibariyle, tüm stablecoin piyasasının değeri 177 milyar doların üzerinde. Stablecoin’ler dijital varlık ekosisteminde çok önemli bir rol oynuyor ve tüm kripto işlemlerinin %80’inden fazlasına aracılık ediyor. Diğer volatil kripto varlıklara kıyasla istikrarlı değerleri, bunları güvenilir bir aracı para birimi arayan traderlar için popüler bir seçim haline getirdi.
Stablecoin’lerin Hazine piyasası üzerindeki olumlu etkisine rağmen, rapor ufuktaki potansiyel zorluklara da işaret etti. Hazine Bakanlığı, stablecoinlerin geleceğinin büyük ölçüde önümüzdeki yıllardaki düzenleyici ve politika kararlarına bağlı olacağını belirtti. “Orta vadeli düzenleme ve politika tercihleri bu ‘özel para biriminin’ kaderini belirleyecektir” uyarısında bulunan rapor, belirli standartları karşılayamayan özel olarak çıkarılan para birimlerinin tarihsel risklerine dikkat çekti.
Stablecoin’lerin yanı sıra Bitcoin’e de değinen rapor, dijital varlık piyasası büyümeye devam ettikçe Hazine tahvillerine yönelik yapısal talebin artabileceğini kaydetti. Bitcoin potansiyel olarak fiyat dalgalanmalarına karşı bir koruma ve “zincir üzerinde” bir güvenli liman varlığı olarak hareket edebilir ve kripto piyasasını geleneksel finansal araçlara daha da bağlayabilir.
*Yatırım tavsiyesi değildir.
Kaynak: Bitcoinsistemi.com