Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto’nun kimliği uzun zamandır kripto para dünyasının en büyük gizemlerinden biri.
Ekim ayında yayınlanan Money Electric: The Bitcoin Mystery adlı bir HBO belgeseli, Kanadalı geliştirici Peter Todd’u BTC’nin arkasındaki gizemli figür olarak adlandırarak tartışmayı yeniden alevlendirdi.
Bu iddia, öneriyi pervasız ve temelsiz olarak nitelendiren Bitcoin topluluğundan yaygın eleştirilere yol açtı.
Tepkilere rağmen filmin yönetmeni Cullen Hoback iddiasında kararlı. Hoback yakın zamanda verdiği bir röportajda “Kanıtlar beni Todd’a götürdü” dedi. Todd’un Satoshi olduğunu kamuoyu önünde inkar etmesinin Nakamoto’nun anonimliğini koruma çabasının bir parçası olduğunu öne sürdü.
39 yaşında bir yazılım geliştiricisi olan Todd, iddiayı sürekli olarak reddetti ve kanıtları “komplo seviyesinde dayanıksız” olarak nitelendirdi. New York’ta 11 Kasım’da Bitcoin temalı bir barda konuşan Todd, Hoback’ın adını vermek için art niyetli olduğunu öne sürdü. Todd, “Cullen, Bitcoin’in yükselişi üzerine bir belgesel yapacağını söyleyerek HBO’ya gitti ama bizim QAnon ekibinden daha asosyal ve daha az izlenebilir olduğumuzu fark etti” diye şaka yaptı.
Ancak Todd, belgeselin ardından güvenliğine ilişkin ciddi endişelerini de dile getirdi. Tahminen 1.1 milyon Bitcoin’i (94 milyar dolar değerinde) kontrol ettiğine inanılan Satoshi olarak tanıtılması onu adam kaçırma ya da soygunların hedefi haline getirebilir.
O zamandan beri kişisel güvenliğini arttırmak için önlemler alan Todd, “Zengin bir adam değilim; gerçek bir güvenlik görevlisi tutmaya gücüm yetmez” dedi.
İlgili İçerik: SON DAKİKA: Coinbase Yeni Bir Altcoini Vadeli İşlemlerde Listeledi!
Bitcoin topluluğu Hoback’ın iddiasını ezici bir çoğunlukla reddetti. Bitcoin Layer 2 Stacks’in kurucusu Muneeb Ali bu iddiayı temelsiz olarak nitelendirdi. “Bitcoin sektöründe ciddi olarak çalışan herkes bunu biliyor” dedi.
Diğerleri ise belgeseli Satoshi’nin maskesini düşürmeye çalıştığı için eleştirdi ve anonimliğin Bitcoin’in felsefesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu savundu. Todd, “En azından onu bulmaya çalışmak etik değil” dedi ve Satoshi’nin kimliğini açıklamanın kripto para piyasasını istikrarsızlaştırabileceğini sözlerine ekledi.
Daha önce QAnon komplo teorisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Hoback, Satoshi’nin kimliğine odaklanma tercihini, kurucunun niyetini anlamanın çok önemli olduğunu savunarak savundu. Hoback, “Bu kişinin kim olduğunu bilmek önemlidir” dedi. Todd’un adını vermenin bir reklam gösterisi olduğu yönündeki suçlamaları reddeden Hoback, teorisini destekleyen ve filme dahil edilebilecek olandan çok daha fazla kanıt olduğunu iddia etti.
Hoback yine de Todd’un idealize edilen Satoshi imajına uymayabileceğini kabul etti. “Todd’un insanların Satoshi’nin olmasını istediği kişi olduğunu düşünmüyorum” dedi.
*Yatırım tavsiyesi değildir.
Kaynak: Bitcoinsistemi.com